Hvorfor bliver vi testet for klamydia? Hvad er det der får os til at gå til lægen, nærmeste klinik for kønssygdomme eller søge efter online behandling for klamydia? Det findes der faktisk svar på i en undersøgelse, som dog desværre har et par år på bagen.

Petriskål med klamydiaprøve

Derfor gik vi til lægen og blev testet for klamydia

  • Opportunistisk test (ca. 50%)
  • Partneropsporing
  • Forud for anden behandling/graviditet
  • Symptomer

I udgivelsen (se kilder nederst på siden), som undersøgte årsager til klamydiatest hos Klinisk Mikrobiologisk Afdeling i Aarhus mellem februar 1999 og juni 2000 viste, at halvdelen af klamydiateste var opportunistiske – altså at de blev taget fordi at muligheden var der og ikke grundet en mistanke om behov. De resterende klamydiateste blevet taget enten grundet partneropsporing (altså hvor en partner er blevet testet positiv først) eller forud for en trancervikal procedure.

For mænd er hovedårsagen til test, at der oplevedes symptomer.

 

Vi skal testes for klamydia oftere

Som vi er inde på andre steder på siden her, så er ovenstående et problem, da klamydia kan være asymptomatisk. Er der ingen symptomer, tror mange fejlagtigt at de ikke har klamydia og resultatet er at de glædeligt har ubeskyttet sex med flere partnere, som derefter er udsat for risiko. Som altid er vores klare anbefaling at du bliver testet for klamydia og sørger for at modtage behandling, skulle testen være positiv.

 

Vil du testes for klamydia?

Se brug menuen i toppen til at vælge dit lokalområde og se dine muligheder for at gå på klinik og få foretaget en test, eller bestil din klamydiatest online.

 


Kilder

Møller JK, Andersen B, Olesen F et al. Reasons for Chlamydia trachmatis testing and the associated age-specific prevalences. Scand J Lab Clin Invest 2003;63:339- 46.