Sundhedsstyrelsen har frigivet tal for klamydia i Danmark, fordelt på kommune, for unge i alderen 15-29 år.

Her hos Klamydia.info var vi naturligvis interesserede, for det giver os mulighed for at sammenligne med vores besøgstal. Derudover har vi haft kontakt til Treated.com Danmark, som er en af de annoncører vi samarbejder med for at betale for hosting af Klamydia.info. Da de sælger behandling for klamydia, tænkte vi det kunne være interessant at få deres input og spørge lidt ind til salgstal (om ikke andet så fordelingen på kommuner).

Men før vi når så langt, så kan tallene fra SST ses her: https://v.gd/isakoq

Sundhedsstyrelsens notits om at kommunerne ikke bør sammenlignes vælger vi helt at ignorere, da kommunerne har nøjagtig de samme muligheder for at tilbyde deres borgere relevante services (uanset om det er test for klamydia, ældrepleje, skolegang eller noget helt andet).

Den første observation vi gjorde os, var at de kommuner som scorer højest er placeret to steder i landet: Hovedstaden og de omkringliggende kommuner samt Holstebro/Struer. Det undrer os lidt at København (vi er jyder forresten), som har de bedste muligheder for at blive testet og modtage behandling (se dine test-muligheder i Region Hovedstaden her), ligeledes har den højeste forekomst af kønssygdomme. Men det er måske blot med til at understrege behovet for at have tilbud som Bispebjerg.

Da vi tog kontakt til Anders fra Treated.com Danmark og fik os en kort snak om de nye tal, var hans første kommentar:

“Det der falder mig i øjnene er, at Frederiksberg ligger øverst på listen. Når man kigger på udviklingen for kommunen, så er det som om man har kigget på tallene og set at man klarede den okay i forhold til resten af landet, da man har taget beslutningen om at lukke Ungdomsmodtagelsen i Frederiksberg. Det skyldes muligvis at tallene fra tidligere, fra før 2015, ikke har anvendt MiBa, så man har ikke haft bopælskommune på. Så da kommunen i 2015, hvor de kun havde tal frem til 2014, valgte ikke at søge yderligere midler til Ungdomsmodtagelsen hos regionen, så gav det god mening. I bagklogskabens klare lys har det nok ikke været den bedste beslutning.” – Anders, Website Manager hos Treated.com Danmark

Som Anders opsummerer ganske fint, så har Frederiksberg Kommune netop valgt ikke at søge om yderligere støtte til Ungdomsmodtagelsen hos Region Hovedstaden (på trods af et ønske fra de unge selv om at bevare den). Et tilbud som man, baseret på de opdaterede tal, helt sikkert bør overveje at genoprette og sikkert også lægge flere kræfter i end hidtil (tilbuddet havde meget begrænsede åbningstider).

Det vi ikke kan se fra disse data er hvor folk er blevet undersøgt. Uden Ungdomsmodtagelsen må de unge her dog nødvendigvis have været hos egen læge eller en tur forbi en klinik i de omkringliggende kommuner. Det ændrer ikke på, at der sammenlignet med resten af landet, tydeligvis er et behov for et tilbud målrettet de unge i kommunen.

Derefter spurgte vi, hvorvidt Anders havde kommentarer i forhold til forekomsten og hvor Treated.coms salg primært finder sted:

“Det er desværre svært at sige. Vores kunder er generelt glade for deres anonymitet og mange vælger at få sendt til et UPS Access Point fremfor at få leveret derhjemme. Vi ved fra vores samtaler med kunderne over telefonen, at mange gerne vil have deres klamydiabehandling sendt til Access Points, som er tæt på arbejde eller skole, for det er nemmest at få til at passe ind i hverdagen. Det er desværre småt med dem [UPS Access Points, red.] rundt omkring i landet, men i Hovedstadsområdet er der nogle enkelte som ligger meget centralt, der er rigtig populære leveringssteder.” – Anders, Website Manager hos Treated.com Danmark

Han fortsætter derefter med at uddybe:

“Jeg har ikke mulighed for at lave udtræk for vores database i forhold til alder og kommune og det gør det lidt svært at sige noget. Jeg kan dog sige at vi generelt er mere populære hos de lidt ældre aldersgrupper. Vi kan ikke tilbyde behandling til patienter under 18 år, så det fjerner de 15 til 17-årige. Derudover så er vores service ikke billig, det kunne man sagtens forestille sig kunne holde aldersgruppen væk. Der er flere ting, der gør at vores salgstal ikke kan bruges i denne sammenhæng, men det er nok de vigtigste punkter.” – Anders, Website Manager hos Treated.com Danmark

Det er værd at bemærke at tallene for klamydiaforekomst i Danmark ikke inkluderer patienter som bliver testet eller søger behandling i udlandet (f.eks. ved brug af hjemmetest eller online konsultation). Anders ville ikke oplyse salgstal for Danmark, men sagde kort: “Der skal i hvert fald tre nuller på.”. Dermed er antallet af klamydiatilfælde i Danmark i 2016 minimum 35.000, hvis ikke meget højere.

Sammenlignet med konkurrenterne, så er Treated dog det billigste online apotek på rigtig mange produkter – og de er til at komme i kontakt med! Tak til Anders for kommentarerne til indlægget her.

Vi håber på at bringe flere spændende nyheder og indlæg om klamydia i fremtiden. Husk på at du, som altid, er mere end velkommen til at kontakte os på Twitter – så finder vi gerne svar på dine spørgsmål og smider på hjemmesiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *