Epididymitis er betændelse, hævelse eller infektion (-itis) af epididymis (bitestiklerne). Infektionen kan forårsages af klamydia, hvilket er tilfældet for mange unge mænd (under 35 åEpididymis-KDSr). Infektionen kan være meget smertefuld og afhjælpes typisk med håndkøbsmidler såsom NSAID (ikke-steroide anti-inflammatoriske lægemidler) også kendt som ibuprofen. Behandlingen kan du læse mere om herunder.

 

På billedet ses testiklerne hos en voksen mand med epididymis: A: Start af epididymis, B: Epididymis krop, C: Epididymis hale, D: Vas deferens (sædlederen).

Vas deferens fortsætter længere op end afbilledet her. Ved en vasektomi er det sædlederen som skæres over, for at forhindre sæden i at komme ud gennem penis.

Hvordan behandles epididymitis?

Hos mænd under 35 år samt ved mistanke om en sexsygdom hos mænd over 35 år, anvendes:

Hos mænd over de 35-40 år kan en af følgende muligheder anvendes:

  • Ampicillin, 500mg x 3 pr. dag over 2 uger
  • Mecillinam, 400mg x 3 pr. dag over 2 uger
  • Ciprofloxacin, 500 mg x 2 pr. dag over 10-14 dage

Bemærk at vi ikke har beskrevet ovenstående medikamenter i yderligere detaljer her på klamydia.info, da lægemidlerne ikke specifikt relaterer til behandlingen af klamydia. Ønsker du at lære mere om disse produkter henviser vi til medicin.dk.

 

Er der andre komplikationer ved ubehandlet klamydia?

Ja, vi har samlet en liste over de mulige komplikationer ved klamydiainfektioner.

 

Hvordan undgår jeg epididymitis?

Betændelsen kan have flere forskellige årsager, men en af de mulige årsager, infektion med klamydia, kan undgås blot ved at sørge for at blive testet og behandlet for klamydia i tide. Har du svært ved at finde en tid til at tage til din læge for at modtage behandling, anbefaler vi at du forsøger at finde din klamydiabehandling online. Det giver dig mulighed for at få behandling i tide, så du ikke risikerer komplikationer som epididymitis.


Kilder

medicin.dk

sundhed.dk

Treated.com Danmark

Mandenskrop.dk