Hvad er underlivsbetændelse?

Underlivsbetændelse er en betændelse i underlivet hos kvinder, som påvirker de indre kønsorganer: æggestokke, æggeleder, livmoder og livmoderhals.

 

Årsager til underlivsbetændelse

Flere forskellige bakterier kan være årsag til betændelse i underlivet, mest almindeligt er dog klamydia og gonoré. Bakterierne trænger op i livmoderen gennem skeden, typisk i forbindelse med samleje. Skylning af skeden er en anden mulig årsag, da dette kan forstyrre bakteriebalancen.

Forekomsten af underlivsbetændelse er højest blandt seksuelt aktive kvinder, hvor risikoen øges yderligere ved hyppigt partnerskifte.

Risikoen for underlivsbetændelse er derudover forøget i forbindelse med kirurgisk abort, opsættelse af spiral, anden operation i livmoderen samt hos patienter, som tidligere har haft betændelse i underlivet.

 

Hvad er symptomerne på underlivsbetændelse?

Betændelse i underlivet kan vise sig med en række symptomer, alt efter hvor alvorlig infektionen er. Den kan dog til tider være asymptomatisk (uden symptomer) og derfor svær at opdage:

  • Smerter i underlivet
  • Feber
  • Udflåd fra skeden
  • Kraftige menstruationer
  • Smertefulde menstruationer
  • Blødning mellem menstruationer
  • Blødning efter samleje
  • Smerter/svie ved vandladning
  • Opkast eller kvalme (sjældent)

 

Hvordan diagnosticeres underlivsbetændelse?

Diagnosen stilles typisk ved brug af flere forskellige prøver, som foretages bl.a. for at udelukke andre sygdomme. Der foretages normalt blodprøve, urinprøve, podning af livmoderhalsen, generel gynækologisk undersøgelse og eventuelt en graviditetstest. Hvis nødvendigt, foretages desuden en ultralydsscanning og i meget sjældne tilfælde en kikkertundersøgelse, for at finde tegn på inflammation.

 

Hvordan behandles underlivbetændelse?

Behandling foregår ved brug af antibiotika såsom ofloxacin, azithromycin, cefixim, doxycyklin og metronidazol. Administrationen kan være både oral (piller/tabletter) og intravenøs (indsprøjtning).

 

Hvordan undgår man underlivsbetændelse?

Man kan beskytte sig mod betændelse i underlivet, ved at være fornuftig omkring sit sexliv og sin genitale hygiejne. Brug kondom og undgå at skylle skeden, da dette kan forstyrre bakteriebalancen i skeden. Den bedste måde at undgå betændelse i underlivet er den samme som ved epididymitis (betændelse i bitestiklerne hos mænd), nemlig at man sørger for at blive testet jævnligt og ikke mindst husker at modtage behandling for en eventuel bakteriel infektion. Oplever du nogen som helst af de førnævnte symptomer er det derfor en god ide at kontakte din læge eller gynækolog snarest muligt.

 


Kilder

Patienthåndbogen – Illustration af betændelse i underlivet

Underlivsbetændelse – Treated.com Danmark