Vi (folkene bag Klamydia.info) havde selv et kig på muligheden, som vi dog fravalgte, men tænkte at det kunne være interessant at lære mere om hvorfor andre har valgt at bestille deres hjemmetest og klamydiabehandling online. Vi har taget kontakt Treated.com, et online apotek vi blandt andet har brugt som kilde til nogle af vores sider. Her har vi har snakket med Anders, der står for alt hvad der har med deres danske side at gøre, heriblandt også kundeservice.

 

Hvorfor går folk ikke bare til lægen?

“Det kan der være mange årsager til, men som jeg ved i ved, så er der to ting der spiller en vigtig rolle: Seksuel sundhed er et tabu – der er ingen der har lyst til at råbe op om at de har klamydia. Den anden er tilgængeligheden af klinikkerne i Danmark. Der er for eksempel ingen af dem som har åbent i weekenderne.” svarer Anders, og han har ret. Ingen af de klinikker for seksuel sundhed som vi har kunnet finde har åbent på tidspunkter hvor det måske ville være mere praktisk for patienterne. Den eneste undtagelsen er Præventionsklinikken i København, som har åbent til kl. 19:00, alle andre lukker tidligere.

Anders fortsætter med at forklare omkring hvorfor åbningstiderne er et problem: “Vi ved at der er et behov. For selvom vi kun tilbyder behandlingen og ikke sælger hjemmetest, så har vi jævnligt kunder som ringer eller skriver og spørger om vi ved hvor man kan blive testet i weekenden. Her må vi så henvise dem til at bestille en hjemmetest, når de på grund af skole eller arbejde ikke kan komme til lægen.”

 

“For mange er anonymitet altafgørende” – Anders, Treated.com

Vi spurgte herefter Anders om han kunne uddybe den første kommentar omkring at seksuel sundhed er et tabuemne, han havde følgende at sige: “For mange er anonymitet altafgørende, ikke kun når det kommer til kønssygdomme såsom klamydia, men også i forhold til prævention. En stor andel af vores kunder bruger vores service, fordi de af religiøse eller kulturelle årsager ikke kan eller må bruge p-piller. Hos os kan de så at sige undgå at deres familie finder ud af at de gør noget de ikke må.”

Til at starte med var vi kritiske over for denne udtalelse, for danske læger har tavshedspligt, men som Anders forklarede os: “Jeg kan ikke redegøre for alle de mulige grunde, men hvis man for eksempel er en ung muslimsk pige og har samme læge som resten af familien, så kan jeg godt forstå at man er bange for at bringe emnet op med sin egen læge. Jeg tror ikke at hverken muslimer eller katolikker eller nogen andre har noget at frygte ved at gå til egen læge, men jeg forstår dem godt når de vælger det fra.”

 

Kan alle købe klamydiabehandling online?

“Nej,” svarer Anders, og fortsætter: “der er en række ting som kan gøre at vores læger henviser folk til egen læge eller specialist. For klamydia vil det typisk være symptomer udover svie ved vandladning. Så hvis en mand har smerter i testiklerne, så kan det være tegn på betændelse i bitestiklerne, men fordi det også kan være andre ting så skal man altså gå til egen læge og få det undersøgt fysisk. For kvinder vil det være ved smerter i underlivet, som kan skyldes mange forskellige ting. I de her tilfælde, hvor vi ikke kan tilbyde behandling, så er vores service naturligvis gratis.”

Anders fortæller ligeledes at klare symptomer og et positivt test-resultat ikke altid er ensbetydende med at der kan tilbydes behandling: “Vi er baseret i Storbritannien og derfor underlagt de regler som gælder herovre. Det betyder også at vores behandlinger kan være forskellige fra den danske NKR (Nationale Kliniske Retningslinjer, red.) og vare længere eller kortere tid, med en højere eller lavere dosis. Typisk er de dog de samme eller som minimum meget ens.”

 

Er det sikkert at købe receptpligtig medicin online?

“Det kommer an på hvor du gør det, men ja. Når du bruger en service som vores, så er der nogen ting du kan kigge efter, som kan hjælpe dig med at finde ud af om du kan stole på hjemmesiden.”

Vi bad Anders uddybe hvad det kunne være og spurgte specifikt ind til ordninger såsom e-mærket: “Som i har lagt mærke til så har vi ikke e-mærket. Det har vi fravalgt, fordi at når jeg selv som forbruger ser e-mærket, så har jeg en forventning om at jeg kan foretage en retur uden problemer og bare få mine penge tilbage. Sådan har det i hvert fald virket for mig før og det er jo rigtig fedt. Men det kan vi ikke hos Treated.com. Når vores apoteker har sat en label på pakken, så er medicinen personlig og hvis kunden ikke længere ønsker behandlingen, så skal vi destruere den. Det ville være meget nemmere hvis vi solgte sko, så kunne de bare sælges til en anden kunde, men det må man ikke med medicin. Så fordi vi ikke kan leve op til den forventning som kommer med e-mærket, så har vi undladt det.”

 

Er der andre certifikater eller godkendelser, man som forbruger kan kigge efter og som fortæller om virksomheden er lovlig?

“Ja. Det vigtigste jeg vil nævne her er GPhC (General Pharmaceutical Council, red.), som er den instans i Storbritannien som holder opsyn med apoteker. Virksomheden skal på sin hjemmeside fortælle hvilket apotek de sender fra og der skal være en henvisning til deres godkendelse hos GPhC. Hvis du ikke kontrollerer andet, så kig efter det logo og klik videre til GPhCs hjemmeside. Jeg ved hvor strenge regulationer apotekerne er underlagt herovre og ja, hvis du får leveret fra et godkendt apotek, så vil jeg næsten garantere at alt andet også kører efter bogen.”

Anders vender herefter tilbage til at tale om køb af medicin online generelt: “Men derudover handler det om at sikre sig at man skal udfylde en konsultation og at de spørgsmål man bliver stillet giver mening. Vi har set eksempler på falske og ulovlige apotekshjemmesider som stiller en række spørgsmål, men hvor svarene er ligegyldige eller slet ikke bliver set på af en læge. Alternativt så er de slet ikke grundige nok i deres konsultation.”

 

Online konsultation er ulovligt i Danmark, men ikke i Storbritannien, hvad siger de danske myndigheder til jeres forretning?

Efter vi først tog kontakt til Treated.com har Anders naturligvis haft mulighed for at læse nærmere på vores hjemmeside. Vi har skrevet om at Sundhedsstyrelsen er skeptisk over for denne forretningsmodel og spurgte derfor Anders om han havde noget at sige til det, her er hans svar:

“Der er helt klart en holdning om at det vi laver er forkert, og det er det jo også hvis man kigger på det fra dansk lovgivnings synspunkt. Vi er så ikke underlagt dansk lovgivning, så det kan jeg ikke andet end trække på skuldrene af. Den interessante debat for mig er om det danske sundhedssystem opfylder det behov som befolkningen har, når en virksomhed som vores tydeligvis ikke har noget problem med at få kunder.”

Vi spurgte herefter hvad det specifikt er som lægerne eller Sundhedsstyrelsen peger på er forkert er ved hjemmesider som Treated.com, hvortil Anders svarede:

“Jeg har talt med Lægemiddelstyrelsen og ikke SST omkring medicintilskud og de var meget nysgerrige, men der er ingen tvivl om at de ikke er glade for os. Det er jo så folk der til dagligt fokuserer mere på medicinen i sig selv og ikke patienten, sådan groft sagt. Men så er der lægerne, som vi også hører fra, fra tid til anden. Både på chat og i telefonen har jeg talt med praktiserende læger som har fundet vores hjemmeside og været så forargede at de har ringet og klaget deres nød. De har ligeledes truet med at anmelde os til Sundhedsstyrelsen. Vi har ikke hørt noget fra SST, men sjældent har jeg talt med så ubehagelige mennesker som de her læger der ringer os op for at brokke sig. Nå, men det de klager over er typisk at vi ikke har den personlige kontakt med patienten. Jeg har hørt vendingen at ‘man skal kunne se patienten i øjnene’. Og det er jo rigtig nok at vi ikke kan give denne kontakt, men til gengæld kan man så bruge vores service når man selv har tid, fra sin mobil, tablet eller PC. Som jeg nævnte tidligere så er der tydeligvis et behov for denne service og det kan vi jo så levere. Om det er rigtigt eller forkert må være op til folk selv.”

 

Vi siger tak til Anders for de meget grundige svar på vores spørgsmål omkring online apoteker, online behandling og konsultationer.

Besøg Treated.coms danske hjemmeside og lær meget mere om deres produkter og service.